AUTO CENTAR ADAMOVIĆ
Designed by Auto Centar Adamović @2012

Šta znače oznake na felnama?


Kada su u pitanju felne, susrešćete se za sledećim oznakama:

ET– predstavlja vrednost felne i označava koliko je ona izbačena ili uvučena. Svaki auto ima propisan minimum i maximum ET za svaku jotažu i dimenziju felne. Što je ET broj manji to je felna više izbačena napolje i obratno.

J - (jot) predstavlja širinu felne od ruba do ruba u jotima.

P - Prečnik felne, koji se meri u inčima.

Postoje dve vrste felni: Čelične i aluminijumske.

Čelične felne su standardna varijanta. Koriste se na svim vozilima standardnih karakteristika i dovoljno su pouzdane. Loša strana im je što se u vožnji opterećenju, i samim tim uvijaju (ne vidi se golim okom) pa je vozilo samim tim u brzim vožnjama i krivinama nestabilnije i manje sigurno.

Aluminijumske felne su bolja verzija od čeličnih zato što osim primamljivog dizajna (estetski lepši auto) mnogo se manje uvijaju u vožnji pa je auto mnogo stabilniji (naročito u krivinama), lakše su od čeličnih, imaju manji obrtni moment (predmete manje težine je lakše pokrenuti i zaustaviti nego one veće težine) bilo pri startovanju bilo pri kočenju. Dozvoljavaju korišćenje širokih guma samim tim i mnogo veću stabilnost vozila pri velikim brzinama. Izrađuju se od legure aluminijuma i magnezijuma.

Aluminijumske felne

Čelične felne

Auto centar Adamović Vam nudi veliki izbor aluminijumskih i čeličnih felni