AUTO CENTAR ADAMOVIĆ
Designed by Auto Centar Adamović @2012

Šta znače oznake na gumama?

Primer 195/55 R15 82H

195 – Ovaj broj označava širinu gume i izražava se u milimetrima. To je u stvari širina gazeće površine- protektora

55– Predstavlja profil gume i odražava odnos između visine bočnog zida i širine gazeće površine i to u procentima, tako je na našem primeru visina 55 odsto širine gume.

R- Označava radijalnu konstrukciju

15 - Ovaj broj predstavlja prečnik felne i uvek se izražava u inčima (colima)

82 - Cifra koja je veoma važna i predstavlja indeks nosivosti, odnosno omogućava da se izračuna maksimalno opterećenje te gume. Naime, u ovom slučaju broj 82 znači da ovakva guma može izdržati makismalnih 475kg opterećenja

H - Je indeks brzine i označava maksimalnu brzina koju guma može izdržati pri dozvoljenom opterećenju. Gume sa većim brzinskim indeksom su skuplje, jer imaju posebnu smešu koja im dozvoljava da postignu veću brzinu. Ovaj podatak takođe možete pročitati iz tabele, pa je kod ovog primera maksimalna dozvoljena brzina 210km/h.

Osim navedenih, na svakoj gumi može se pronaći i oznaka DOT, odnosno datum proizvodnje, pa ukoliko na njoj piše DOT 1511 to znači da je ona proizvedena u 15-oj nedelji 2011. godine. Ovo je naročito važan podatak ukoliko kupujete polovne gume, jer ćete tako znati koliko je ona stara. Takođe, nemojte zanemariti ni oznaku M + S (mud + snow = za blato i sneg) koju ćete pronaći na zimskim gumama. Ukoliko se na gumi nalazi oznaka TL to znači da one nema unutrašnju gumu, dok će ona sa natpisom TT imati.

Dodatne oznake

RF - (Reinforced) Ojačana guma

XL  - (Extra Load) Guma za veća opterećenja

RFT, ROF - Run-Flat ili Run-On-Flat je posebna konstrukcija gume koja omogućava nastavak vožnje i kada se guma probuši. Vožnja se može nastaviti smanjenom brzinom (do 90 km/h) i samo do prvog vulkanizera (do 160 km).

Made in  - zemlja proizvodnje

TWI - (Tread Wear Indicator) Indikator istrošenosti gume – ukazuje kada je gumu potrebno zameniti

C  - Gume za laka teretna vozila (kombi) npr. 185 R14 C

E 10  - Evropski homologacioni broj (broj označava zemlju homologacije).

Pored ovih, sreću se i sledeće oznake.

TUBELESS  Gume bez unutrašnje gume pumpane vazduhom pod pritiskom.

TREADWEAR  Treadwear je relativni indikator potrošnje gazećeg sloja gume koji pokazuje koliko će jedna guma (šara) trajati duže od druge pri istim uslovima korišćenja.

TRACTION  Označava sposobnost zaustavljanja na mokrom putu na pravoj liniji mereno u standardom kontrolisanim uslovima.

TEMPERATURE  Indikator temperature pokazuje koliko su gume otporne na porast temperature. "A" je najviša, a "C" najniža ocena.             OZNAKE NA GUMAMA 2 >>> 2K>>>